Untame podcast 2. kausi: Ihmisen paikka (jaksot 1-3)

Untame podcastin toisen tuotantokauden kolme ensimmäistä jaksoa on julkaistu. Toisella kaudella pohdimme ihmisen paikkaa tiedontuottajana ekokriisissä. Mitä tiedämme moninaisista kriiseistä? Miten tuotamme tietoa ja millainen tieto ohjaa ratkaisuja? 

Jakso 1: Ihmisen paikka — miten tiedämme?

Tässä jaksossa pohdimme miksi ympäristötieto ei tunnu lisäävän ympäristön kannalta suotuisaa ihmistoimintaa. Avaamme myös tiedon luonnetta ja tiedon tuotantoa, keskustelemme moninaisista tietämisen tavoista sekä pohdimme päätöksentekoa, ennakointia ja sopeutumista. Vieraanamme on Helsingin yliopiston ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen.

Jakso 2: Ketä kiinnostaa hiili ja miksi?

Alkuaineena hiili — ja erityisesti hiilestä ja hapesta koostuva kemiallinen yhdiste hiilidioksidi — on saanut merkittävän aseman niin politiikassa ja taloudessa kuin tutkimuksessakin. Mitä poliittisten ja taloudellisten intressien kasvu polttaviin hiilikysymyksiin tarkoittaa tutkimukselle ja miten tutkijat ottavat osaa hiilikysymyksiin? Ketä kiinnostaa hiili/dioksidi ja miksi? Teimme taustahaastttelut Ilmatieteen laitoksen tutkija Liisa Kulmalan ja Luonnonvarakeskuksen professori Raisa Mäkipään kanssa. Hyödynnämme myös muita lähteitä ja aiheesta käymiämme anonymisoituja keskusteluita alan asiantuntijoiden kanssa. Vieraanamme on erikoistutkija, agroekologian dosentti ja maanviljelijä Tuomas Mattila.

Jakso 3: Luonnon monimuotoisuus: rahat vai henki?

Väitämme, että sillä miten luonnon monimuotoisuus ymmärretään ja miten sitä koskevaa tutkimusta tehdään on seurauksia sekä poliittisesti että taloudellisesti, mutta myös eliöyhteisöille. Mitä luonnon monimuotoisuudella oikein tarkoitetaan ja miksi siitä puhutaan? Kenen henki on vaarassa ja mitä sen pelastaminen saa maksaa? Pohdimme miten työ ja moninaiset taidot liittyvät luonnon monimuotoisuuteen. Haastattelimme taustautyönä Ilari Sääksjärveä ja muita keskusteluita alan asiantuntijoiden kanssa. Vieraanamme on luonnonsuojelubiologi, yliopistolehtori Panu Halme.  

Lisätietoa 2. tuotantokaudesta.

Asiantuntijahaastattelut: Galina Kallio

Tuotanto: F-tuotanto

Tuotannon rahoitus: Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutti HELSUS

Musiikki: Verneri Pohjola

Published by UntameLab

Untame on monialainen kollektiivi, joka keskittyy paradigmanmuutokseen ekologisen kriisin aikana.

Leave a comment